Ψυλλοι απεντόμωση – Απολύμανση για ψύλλουςΚαταπολέμηση ψύλλων

Ψυλλοι, αναγνώριση και έλεγχος

Ψυλλοι! Ανήκουν στην τάξη των Σιφωνάπτερων. Οι ενήλικες είναι μικροί, χωρίς φτερά, μήκους περίπου 2,5 χιλιοστών. Έχουν σχήμα οβάλ και το χρώμα τους είναι κόκκινο – καφέ. Είναι καλυμμένα με μικροσκοπικές τρίχες και συμπιέζονται για να επιτρέπουν την εύκολη μετακίνηση τους. Τα πίσω τους πόδια είναι πολύ μεγάλα καpsilosι τα χρησιμοποιούν για το άλμα τους. Η λεπτή τους προβοσκίδα εκτείνεται προς τα εμπρός, όπου οι ψύλλοι τρέφονται με αίμα. Τα άλματα τους είναι 200 φορές μεγαλύτερα από το σώμα τους και δίκαια θεωρούνται οι καλύτεροι άλτες.

Ψυλλοι, συμπεριφορά, διατροφή & συνήθειες

Οι ενήλικες είναι παράσιτα που αντλούν αίμα από έναν ξενιστή. Οι προνύμφες τρέφονται με οργανικά υπολείμματα, ιδιαίτερα τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων, τα οποία περιέχουν αχώνευτο αίμα. Οι ψύλλοι συνήθως προτιμούν να τρέφονται από τριχωτά ζώα όπως σκύλους, γάτες, κουνέλια, σκίουρους, αρουραίους, ποντίκια και άλλα οικόσιτα ή άγρια ζώα.ΨΥΛΛΟΙ

Αναπαραγωγή

psilos-kyklos-zvhsΤα αυγά δεν συνδέονται με τον ξενιστή. Τα αυγά εκκολάπτονται στο έδαφος, στα χαλιά, στα κλινοσκεπάσματα, τις ταπετσαρίες ή τις ρωγμές στο πάτωμα. Οι περισσότεροι εκκολάπτονται μέσα σε δύο ημέρες. Ο βιολογικός κύκλος τους μπορεί να κρατήσει έως και 2 έτη. Τα αυγά και οι νύμφες και μπορούν να είναι αδρανή για πολλούς μήνες και θα δραστηριοποιηθούν μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

 

Ψυλλοι μέσα στο σπίτι

Οι ψύλλοι εξαρτώνται από ένα γεύμα αίματος από έναν ξενιστή για να επιβιώσουν, έτσι οι περισσότεροι ψύλλοι εισάγονται στο σπίτι μέσω κατοικίδιων ζώων ή άλλους ξενιστές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ψυλλοι μπορεί να γίνουν ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα όταν ο ξενιστής που προηγουμένως έχουν τραφεί δεν είναι πλέον γύρω. Στη συνέχεια, οι ψύλλοι εστιάζουν την τροφική δραστηριότητά τους σε άλλους ξενιστές που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας κατάστασης είναι όταν ένα ποντίκι μέσα στο σπίτι παγιδεύεται και απομακρύνεται, οι ψύλλοι που προηγουμένως τρεφόταν με το ποντίκι στη συνέχεια αναγκάζονται να τρέφονται με τα κατοικίδια ζώα ή τους ανθρώπους.

Οι πρακτικές αποκλεισμού είναι σημαντικές για πολλά προβλήματα παρασίτων, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους ψύλλους. Ωστόσο, σφράγιση ρωγμών, κενών και τρυπών βοηθά να κρατήσουμε τα τρωκτικά ή άλλους πιθανούς ξενιστές να μην αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι και είναι ένας σημαντικός έμμεσος τρόπος για να κρατηθούν οι ψύλλοι έξω. Από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι να κρατήσουμε τους ξενιστές έξω από το σπίτι και η προστασία των κατοικίδιων μας με ειδικά σκευάσματα με συνεννόηση του κτηνιάτρου.

Ψυλλοι, πως να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε ένα πρόβλημα ψύλλων

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας στρέφεται στους ενήλικους ψύλλους γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν. Ειδικά εάν ο ιδιοκτήτης και τα κατοικίδια ζώα επιστρέφουν στο σπίτι μετά από διακοπές και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ενήλικοι ψύλλοι δεν ήταν σε θέση να γευματίσουν. Με την επιστροφή τους, οι ψύλλοι πηδάνε στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους για να φάνε επιτέλους αίμα.

Τα αυγά, οι προνύμφες και οι νύμφες είναι μια άλλη κατάσταση. Δεδομένου ότι αυτά τα στάδια είναι πολύ λιγότερο ενεργά βρίσκονται σε σημεία όπως πίσω ή κάτω από τα έπιπλα, στο κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου, σε ρωγμές στα πατώματα και σε χαλιά. Τα αυγά των ψύλλων που έχουν κατατεθεί από το ενήλικο θηλυκό, πέφτουν από τα κατοικίδια ζώα σας καθώς κινούνται, σε όλο τον χώρο. Τα αυγά των ψύλλων αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού μέσα στο σπίτι. Οι προνύμφες αποτελούν περίπου το 35% του πληθυσμού των ψύλλων.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΔΙ ΑΠΟ ΨΥΛΛΟΥΣ

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΔΙ ΑΠΟ ΨΥΛΛΟΥΣ

Τα κουκούλια είναι το στάδιο της νύμφης του ψύλλου και αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού των ψύλλων. Αυτό είναι το τελευταίο αναπτυξιακό στάδιο πριν αναδυθεί ο ενήλικος ψύλλος. Εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες το κουκούλι μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη των ενηλίκων για μήνες ή περισσότερο. Ο ενήλικος ψύλλος δεν προκύπτει μέχρι ένας δυνητικός ξενιστής ανιχνευτεί με την δόνηση, τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και τη θερμότητα του σώματος που σχετίζονται με τον ξενιστή. Τα κατοικίδια ζώα ή τα άτομα που μετακινούνται στο σπίτι ειδοποιούν τους ψύλλους να βγουν από το κουκούλι τους για να τραφούν. Μόλις ένας ψύλλος προκύψει από το κουκούλι, θα αρχίσει να λαμβάνει ένα γεύμα αίματος μέσα σε 24-48 ώρες. Λίγο μετά το πρώτο γεύμα οι ενήλικες ψύλλοι θα ζευγαρώσουν και οι θηλυκά ψύλλοι θα γεννήσουν τα αυγά τους μέσα σε λίγες ημέρες. Αν δεν φάνε δεν θα γεννήσουν.